automoto

Choroby dotykające stóp i paznokci

Nasze stopy mogą być dotknięte przez przeróżne choroby. Spośród nich przeważnie, albowiem w ponad połowie wypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Na skutek niej nasze paznokcie stają się żółte oraz wyraźnie grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci dopisuje noszenie niepraktycznego, szczególnie zbyt wąskiego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, jakiej przeważnie ulegają osoby zmywające naczynia i moczący ręce w detergentach. W tkankach wału paznokciowego może powstać natomiast stan zapalny, nazwany zanokcicą. W końcu choroby wirusowe są w stanie wywołać brodawki płytek paznokciowych, których skutkiem ma prawo być brak wzrastania paznokcia. Wszystkie te choroby można odkryć i dobrze wcześnie je leczyć to właśnie dzięki różnorodnego typu badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym i badaniom chemicznym składu paznokcia. Chorobom tym można też zawczasu zapobiegać przez trafną pielęgnację paznokcia, jednak w razie konieczności także zmiana sposobu odżywiania i obuwia.

Wspominaliśmy już, że paznokcie wielokrotnie ulegają urazom mechanicznym. Pod taki charakterystyczny rodzaj urazu wolno podciągnąć również obgryzanie paznokci. Występuje oczywiście tylko u rąk, chociaż może jakiś cyrkowiec bądź też gimnastyk potrafiłby także obgryzać paznokcie u nóg. Jest bezsprzecznie oznaką obszernego zdenerwowania i złych nawyków, częściej spotykane u młodych ludzi. Obgryzać wolno także skórki w okolicach paznokci. 

Gdzie się udać, aby mieć ładne i zdrowe stopy?

Ażeby mieć piękne oraz zadbane stopy, wypada je naturalnie na co dzień pielęgnować, ale też dbać o profesjonalne buty oraz leczenie schorzeń paznokci, jeżeli takowe już na stopach występują. Jeśli niemniej jednak profilaktyka nie pomaga, rekomendujemy podologia warszawa – podolodzy to lekarze, którzy specjalizują się w leczeniu chorób stóp, dłoni oraz paznokci. Powróćmy jednak do dbania o stopy – jedną ze szczególnych form dbałości o stopy jest zastosowanie słusznej diety. Co w takim razie musimy jeść? Nieodzowne jest zapewnienie organizmowi trafnej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach oraz ryżu, dalej wapnia, znajdującego się w mleku, żółtkach jaj, serach, później żelaza z czerwonego mięsa bądź natki pietruszki, krzemu, którego szczególnie wiele jest w świeżych owocach i warzywach, magnezu, który jest składnikiem kakao, czekolady oraz migdałów, oraz cynku, który jest zawarty m.in. w burakach, kapuście i kiełkach pszenicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *